اصول و مبانی انتخاب آبنما برای محوطه باز و دکوراسیون داخلی

آبنما میتواند یکی از عناصر مهم در طراحی دکوراسیون داخلی یا طراحی محوطه باز باشد و طراوت و شادی را به محیط تزریق کند. اما باید در خرید آبنما توجه داشت که این عنصر با سایر عناصر فضا هماهنگی داشته باشد.
از آنجایی که آب در طبیعت منشا آرامش است استفاده از این عنصر آرامش بخش در معماری سنتی یا معماری مدرن میتواند محیطی دلپذیر و زیبا ایجاد کند. البته در انتخاب آبنما باید به محل نصب، سبک دکوراسیون، مصالح، اندازه، ایمنی و نگهداری آبنما توجه کنید. مزایای آبنما شامل ایجاد زیبایی و جذابیت، ایجاد حس آرامش و طراوت، افزایش رطوبت و خنک شدن هوا، کاهش استرس و اضطراب و ایجاد تنوع در محیط است.
کاربرد آبنما در طراحی دکوراسیون داخلی و خارجی
آبنما در فضاهای سبز ویلایی یا طراحی روف گاردن و … استفاده میشود. با توجه به کاربردهای متنوعی که این عنصر دارد تنوع بالایی را شامل میشود. انواع آبنما شامل آبنمای دیواری، آبنمای حوضی، آبنمای شناور، آبنمای میدانی، آبنمای آبشاری، آبنمای ترکیبی، آبنمای صخرهای، آبنمای واتروال و آبنمای ترکیبی است.
آبنماها در تقسیم بندی دیگری شامل دو نوع طبیعی و پیش ساخته هستند.
آبنمای طبیعی
در طراحی آبنما طبیعی از عناصر طبیعی(سنگ و گیاهان) استفاده میشود که با استفاده از آنها میتوانید فرم طبیعی چشمه را به صورت مینیاتوری در فضا ایجاد کنید.
آبنمای پیش ساخته یا آبنما مدرن:
این نوع آبنما نیز با الهام از المانهای طبیعی شکل گرفته اما ظاهر مدرنی دارد و فرم آن نشان میدهد که ساخته دست انسان است.
آبنما خانگی
آبنما خانگی یک عنصر دکوراتیو و آرامش بخش است که طرحهای مدرن تا سنتی را شامل میشود. از جمله مزایای آبنما خانگی میتوانیم به تاثیر صوتی مثبت، خنک شدن هوا و ایجاد حس آرامش اشاره کنیم. نصب آبنما در خانه به سیستم پمپ آب یا سیستم الکتریکی نیاز دارد و برای فضاهای داخلی و خارجی خانه مناسب است.
آبنما استخری
آبنما استخری برای ایجاد جریان آب در استخر و ایجاد زیبایی استفاده میشود و به عنوان یک بخش از سیستم فیلتراسیون استخر عمل میکند که معمولاً به پمپ استخر متصل میشود. این آبنما برای استفاده در استخر و فضای باز و ایجاد جریان آب و توسیع افکتهای زیبایی در استخر استفاده میشود.
آبنما باغی
آبنما باغی وسعت و بزرگی آبنماهای شهری را ندارد. اما میزان پاشش آب، صدای ریزش آب و … آن را برای استفاده در فضاهای باز مناسب ساخته است. این نوع آبنماها شامل آبنمای برکهای، آبنمای دیواری و آبنمای کلاسیک هستند. در واقع این آبنماها حوضچه یا حوض کم عمقی هستند که فوارههایی داخل آنها تعبیه شده و آب از بالا به پایین سرازیر میشود.
نکات مهم در انتخاب آبنما
- اگر با محدودیت فضا روبرو هستید از آبنماهای دیواری و عمودی استفاده کنید. اما در فضاهای بزرگتر میتوانید آبنماهایی را انتخاب کنید که در طراحی آنها از تخته سنگ یا گیاهان طبیعی یا مصنوعی یا برکه استفاده شده است.
- آبنماهای حوضی برای هر نوع سبک دکوراسیونی مناسب هستند و طراحی سادهای دارند.
- آبنماهای شناور با فواره آب از حوض به سمت آسمان برای فضاهای لوکس مناسب هستند.
- آبنماهای میدانی نیز یک عنصر مستقل با قابلیت دید از کلیه زوایا هستند که به صورت متقارن طراحی میشوند و سیستم پمپ خودکار دارند.
- آبنمای آبشاری با قابلیت انتقال آب از حوضهای بالاتر به سمت پایینتر برای فضاهایی با نمای صخرهای و شیبدار مناسب است.
- سبک فواره نیز باید به صورت ظریف، رسمی و کلاسیک یا مدرن، حرفهای و آرام انتخاب شود و با سبک کلی فضا و آبنما هماهنگی داشته باشد.
- آبنما سنگی جزو آبنما مدرن آپارتمانی یا فضای باز محسوب میشود. اما به طور کلی سنگ آبنما، نوع مصالح و رنگ آبنما باید با ویژگیهای اطراف هماهنگ باشد.
- میزان تحمل پایه آبنما وزن آبنما را نیز در نظر بگیرید تا خیالتان بابت استحکام سازه آسوده باشد.
- ابعاد و شکل آبنما باید با فضا هماهنگ باشد. آبنمای کم حجم و ساده برای فضاهای کوچک و آبنمای بزرگ برای فضاهای بزرگ مناسب است.
- قدرت فوران و مقدار پاشش آب و صدایی که توسط آبنما ایجاد میشود نیز باید با هدف اصلی شما در خرید آبنما تناسب داشته باشد.
- اگر میخواهید آبنمای انتخابی شما به نگهداری کمتری احتیاج داشته باشد آبنما بتنی را انتخاب کنید. در صورتی که برخی از آبنماها مانند آبنما فلزی احتیاج به نگهداری بیشتری دارند.
نکات طراحی آبنما
- استفاده از گیاهان تزئینی، سنگهای رودخانهای، رنگهای جذاب و متنوع و نورپردازی مناسب میتواند جذابیت و زیبایی طراحی فضای سبز با آبنما را افزایش دهد.
- انتخاب آبنمای کوچک و قرار دادن آن در نقطه کانونی فضای سبز یا قرار دادن حوض یا حوضچه در پایین آب نما یا انتخاب آبنمای چوبی یک فضای خلاقانه و آرامش بخش ایجاد خواهد کرد.
- اگر آبنما را در فضای باز قرار میدهید باید توجه داشته باشید که در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد و استحکام کافی را در برابر باد و سایر عوامل محیطی داشته باشد.
- سیستم زهکشی مناسبی برای آبنما در نظر بگیرید تا محل نصب آبنما از احتمال آبستگی و مشکلات مربوط به آن در امان باشد. همچنین ذخیره آب کافی محل نصب و موجود بودن لوله کشی را نیز در نظر بگیرید تا آبنما همیشه آب کافی داشته باشد.
- برای ایجاد نورپردازی و فواره به نصب ایمن سیمهای برق توجه کنید.
- یکی از ایدههای جذاب جهت اجرای آبنما برای محوطه سازی ایجاد آبنما وسط یک حفره یا ایجاد آبنما با ساختار چوب بامبو یا استفاده از حوضچه صخرهای در کنار آبنما یا اجرای آبنمای چند طبقه یا ترکیب آبنما با مجسمههای سنگی است.
- بهترین محل برای نصب آبنما کنار تخته سنگ و درخت یا مجاورت باغچه یا کنار درب ورودی است.
نتیجهگیری
انتخاب آبنما باید با توجه به سبک محیط، میزان فضای موجود و شرایط و امکانات محیط انجام گیرد. در این صورت طراحی آبنما علاوه بر جنبه زیبایی کاربردی نیز خواهد بود و عاملی برای رفع اضطراب، آلودگی و گرما محسوب میشود. جهت دریافت راهنمایی در زمینه پیاده سازی آبنما با مشاورین مجرب آبینکار تماس بگیرید.